menu icon

visual triangle
Czech We are sorry, but the blog is currently available only in czech language.
Blog article image

Novinky v iOS 10 Public Beta 4

Co nového přinese další verze operačního systému iOS? Prozradí nám to již pokročilá Beta verze 4. Vyzkoušeli jsme za vás.

Vlastníte-li zařízení od Applu jako jsou iPhone, iPad, iPod? Na podzim se můžete těšit na novou verzi operačního systému iOS.

Oficiálně Apple představí nové iOS 10 14. září. Již nyní je však možné stáhnout si Beta verzi a podívat se na to, co připravuje.

Podporovaná zařízení

iPhone 6s iPad Pro 12,9 palce iPod Touch 6th generace
iPhone 6s Plus iPad Pro 9,7 palce  
iPhone 6 iPad Air 2  
iPhone 6 Plus iPad Air  
iPhone SE iPad 4th generace  
iPhone 5s iPad mini 4  
iPhone 5c iPad mini 3  
iPhone 5 iPad mini 2  

Změny již na první pohled

Ihned po nainstalování iOS 10 zjistíte opravdu mnoho změn. Oproti předchozí verzi iOS 9 mě osobně přišlo, že jsou nové fonty a přijdou mi daleko čitelnější. Potěší také nové zvuky stisknutí kláves a zámku obrazovky. Perfektní novinkou je upravené zobrazení widgetů a notifikací. K widgetům se nyní dostanete dvěma cestami.

První cesta vede klasicky stažením notifikační lišty směrem dolů, zde uvidíte oproti iOS 9 ihned své nepřečtené notifikace. Tažením vlevo se zobrazí widgety.

Druhou cestou k widgetům je ze základní obrazovky tažením vlevo. Zobrazí se pouze widgety a můžete s nimi pohodlně pracovat.

iOS 10 Public Beta 4
iOS 10 Public Beta 4 Lock screen

 

Velkou změnou prošel také panel ovládacích prvků. Stále se k němu dostanete stejným gestem, tedy tažením z dolního okraje obrazovky nahoru. Přepracovaný je do nového designu a nabízí funkci dalších karet. Tažením vpravo získáte rychlý přístup k právě přehrávané hudbě a další tažením do strany zobrazíte svou chytrou domácnost. K té se dostaneme ještě později.

iOS 10 Ovládací panely
iOS 10 Ovládací panely Hudba

 

iMessage jak ho neznáte

Naprosto největší změny pak můžete pozorovat především ve vylepšeních iMessage (zprávy). Zde je spousta nových prvků a zdá se, že i velmi užitečných.

Apple se zřejmě zaměřil na vzájemnou komunikaci a některé prvky, které můžete znát například z Messengeru od Facebooku se dostávají i sem.

Digital Touch

Tohle je opravdu pecka. Pokud jste někdy měli možnost vyzkoušet si Apple Watch, určitě budete znát kreslení. Přesně tuto funkci Apple předal i nové verzi iOS. Svým přátelům nyní můžete posílat pulzující srdíčka, kresby, ohnivé koule nebo zlomené srdce.

Tato zpráva se jim poté zobrazí jako dynamický obrázek, který vykreslí vaši kresbu přesně tak, jak jste ji tvořili a nebo přehraje animaci.

Digital Touch
Digital Touch odeslaná zpráva

 

Poslat s efektem

Nic nezvýrazní vaše sdělení jako pořádný efekt. Pokud napíšete jakoukoliv zprávu, můžete pro ni přidat efekt.

Na výběr máte z možností, které Apple nazval "Bublina" a "Obrazovka". Bublina je efektní zvýraznění poslané zprávy. Text může na obrazovce příjemce: bouchnout do obrazovky, zvýraznit se zvětšením nebo dokonce zneviditelnit.

Pokud je však vaše zpráva hodna pro příjemce ještě větší show, můžete k ní přidat efekt "Obrazovka". V této volbě příjemci přes celou obrazovku mohou přelétnout barevné balonky, konfety, laser nebo dokonce ohňostroj se zvukovým doprovodem.

V konverzaci to pak záři, pulzuje a vybuchuje. Za mě určitě palec nahoru :)

iMessage Poslat s efektem Bublina
iMessage Poslat s efektem Obrazovka
iMessage Poslat s efektem zobrazení ohňostroje

 

Když už text nestačí

Pokud potřebujete ve zprávě vyjádřit něco, na co ani už písmenka a efekty nestačí, můžete to nakreslit. Stačí když v konverzaci při otevřené klávesnici otočíte telefon do horizontální polohy. Prostředí se změní na plochu, do které můžete libovolně kreslit. Zde se žádné meze nekladnou.

iMessage kreslení

 

Noví smajlíci

Smajlící prošli dá se říct faceliftem. Jsou výraznější a mají hlubší barvy. Kolekce se rozšířila o několik nových. Prohlédnout si je můžete v přilozené grafice. Zajímavé je, že Apple změnil starou ikonu pistole na stříkající pistolku. Pravděpodobně reaguje na aktuální dění ve světě...

Apple iMessage redesign smajlíků
Apple iMessage nový smajlící

 

Domácnost

Velkou zajímavostí je nová aplikace Domácnost. V českých podmínkách asi zatím tuto volbu moc nevyužijeme, ale je to velmi zajímavý koncept. Kdy přímo systémová aplikace dokáže komunikovat s chytrou domácností. Apple se snaží tímto vytvořit jednotnou platformu, která bude přehledná, rychlá a funkční.

Ovládat můžete například čidla, kamery, žárovky a chytré spotřebiče.

Doufejme, že časem bude aplikace komunikovat i s dalšími výrobci chytré elektroniky. Nyní si můžete zakoupit několik exemplářů do vaší domácnosti přímo na stránkách Applu.

Apple chytrá domácnost

iOS 10 Domácnost
iOS 10 Hledat zařízení
iOS 10 Vlastní Domácnost
iOS 10Domácnost automatizace

 

Těšíme se na další vychytávky, které Apple představí ve svém operačním systému. Co jsem zatím měl možnost vidět, mohu jen a jen pochválit. Zpozoroval jsem, že systém zeštíhlil a máte tak k dispozici o trochu více místa než v předchozí verzi. Svižnost systému je také znatelná, ale počkejme si na finální verzi. Věřím, že nás ještě něčím překvapí.