menu icon

visual triangle
Blog article image

Automatizace v pracovním životě

Slýcháme z internetu i všude kolem sebe, že nás digitální technologie čím dál více obklopují a stávají se součástí našeho pracovního ba dokonce i soukromého života. Hovoří se o tom, jak nás v budoucnu mají technologie nahradit.

Možná jste také slyšeli o automatizaci rutinních úkolů a úplně si nedokážete představit, co se pod tímto pojmem skrývá. Rád bych vám v tomto článku přiblížil, jak technologie mohou pracovat v náš prospěch a zároveň ukázal několik příkladů, jak právě digitální technologie a automatizace dokáže „nahradit“ naši práci.

Mýtus

Povězme si nejprve něco k tématu nahrazení lidí za technologie. Hned v úvodu je potřeba tuto mnohdy mylnou až paranoidní představu uvést na pravou míru. V dohledné době se opravdu nemusíte obávat (drtivá většina z vás), že vás ve vaší práci nahradí nějaký robot nebo počítač. V dohledné době však bude potřeba věnovat pozornost trochu něčemu jinému.

Účel

Technologie jsou tu od toho, aby nám pomáhaly. S tímto účelem byly vytvořeny a jsou nám k dispozici. Primárně mají naší práci zrychlovat, zpřesňovat a usnadňovat.

Jednoduchým příkladem mohou být situace, při kterých provádíte často se opakující úkony, případně činnosti s nějakou pravidelností. V dnešní době chytrých telefonů tak máte možnost si nainstalovat mobilní aplikaci, která tuto činnost nebo funkci ovládá a tím si do jisté míry rozšířit i vaší vlastní kompetenci (díky funkcionalitě svého telefonu nebo efektivní mobilní aplikaci).

Příklad z praxe: nainstaluji si aplikaci, díky které mohu skenovat dokumenty za pomocí fotoaparátu v telefonu a nemusím být závislý na skeneru v kanceláři (jediné, na co si musím v tomto případě dát pozor je dobré světlo). Můžete vyzkoušet aplikaci Scanbot. Stáhnout si ji můžete na Google Play nebo App Store.

Buďme efektivnější

Záleží jenom na nás, jak k technologiím přistupujeme. Ve chvíli, kdy máme k dispozici nástroj, který můžeme do značné míry přizpůsobovat své práci, proč ho na plno nevyužít? Já osobně to vnímám jako naší novou kompetenci tyto způsoby hledat a být díky nim efektivnější. V konečném důsledku je tedy představa, že mi mou práci sebere stroj, zcestná. Ve výsledku vám ji totiž může sebrat pouze kolega, který bude schopen lépe využít potenciál technologií, ke kterým měl stejný přístup jako vy.
 

Připraví vás robot o vaší práci? Zadejte si v zajímavě zpracovaném nástroji od BBC, zda vaše konkrétní pozice spadá do těch rizikových. Pro nás jako vývojáře to vypadá dost nadějně!


Co nám z toho tedy vyplývá? Věnujme pozornost rozvíjení své digitální kompetence a ptejme se sami sebe na otázky: "Jaké rutinní operace provádím?" a "Existuje způsob, jak je mohu automatizovat?".

V dalším článku se s vámi podělím o několik příkladů automatizace, která mi pomáhá v mé práci a jak s ní můžete začít i vy. Možná se budete divit, ale nic extra speciálního k tomu není potřeba.