menu icon

visual triangle
Blog article image

Je pro nás home office překážkou?

Události posledních týdnů nastavují ve světě nutnost se adaptovat na aktuální situaci. Vyhlášení nouzového stavu vládou ČR s sebou nese řadu nařízení, vzhledem k rozšíření onemocnění COVID-19. Spousta firem, kterým to podmínky dovolují, své kanceláře dočasně uzavírají a celou svou činnost přesouvají do online světa.

Aktuálně jsou zavřené obchody, lidé se přesouvají do režimu home office anebo si berou dovolené. Stejně tak jsme učinili i u nás v DAMI – osobní kontakt jsme omezili na minimum a přesunuli většinu firmy do onlinu. Stále však ve vývoji pokračujeme a nepolevujeme, naopak s klienty připravujeme zcela nové projekty. Stejně jako pro řadu živnostníků, kteří mají svůj business založený na práci z domu, ani pro nás není tato forma vzdálené práce překážkou. Jsme na ní totiž zvyklí. Je pravda, že moderní technologie a především náš obor vývoje softwaru nám v tom velmi pomáhá.

Je potřeba si však dát pozor na přílišnou prokrastinaci. V domácím prostředí totiž může být spousta faktorů, které vás budou rozptylovat. Počínaje sousedovic pračkou, pravidelnými cestami do lednice anebo (v případě zavřených škol) i ratolestmi, které si žádají pozornost. Pracovat doma je tedy do velké míry výzva, které je potřeba se postavit čelem a určit si jasná pravidla.

Jak na to?

Rozhodně doporučujeme začít tím, že si vytvoříte pomyslné vlastní pracovní místo – někde jsou tomu dispozice bytu nebo domu nakloněny, jinde je třeba vymýšlet různé způsoby, jak se od hluku izolovat. Jeden z našich kolegů improvizoval a vyřešil to tak, že si vytvořil příjemné pracovní místo v koupelně, druhý si vypůjčil lampičku od své malé dcery! Tím se snažíme naznačit, že možností je spousta, základem je však chtít. Věříme, že se to dá časem vychytat.

Buďte připraveni na všechno!
Víte, že vás čeká důležitá online schůzka s klientem, ale občas vám doma kolísá internet? Předejděte tomu a mějte připravený hotspot s mobilními daty. V případě výpadku jste schopni být do pár vteřin zpět online. Pokud často voláte s kolegy nebo zákazníky, mějte po ruce sluchátka. V lepším případě si spárujte bezdrátová sluchátka na telefon i počítač, bude to pohodlnější.

Osvědčené nástroje

Pro inspiraci přidáváme ty nejdůležitější nástroje, které nám pomáhají být s týmem na dosah i vzdáleně.

  • Slack = Rychlá komunikace prostřednictvím chatu, ať už 1 na 1 nebo skupinově.
     
  • Whereby = Jednoduché online videohovory interně i s klienty. Osvědčilo se nám nejvíce z hlediska spolehlivosti připojení a kvality při sdílení obrazovky.
     
  • Google Disk = Všichni nejspíš znáte sdílené cloudové úložiště doců a sheetů.
     
  • DAMI IS = Náš interní informační systém, na který nedáme dopustit. Díky tomu můžeme přehledně monitorovat jednotlivé projekty a řízení firmy. Máme implementované napojení i na Youtrack, který představuje velkou roli v projektovém managementu.
     
  • Trello = Nástěnky, úkoly a kanban. Jedná se o skvělý nástroj pro řízení projektů různých velikostí a to nejenom na denní bázi.
     
  • Invision Freehand = Přehledná vizuální spolupráce pro tvorbu sketchů. Vhodné třeba pro brainstorming s kolegy.

A co teď?

Začněte přemýšlet o tom, jak zefektivnit i vaše firemní procesy a jak plně využívat digitálních nástrojů. Nenechme se omezit vzdáleností a vkročme společně s prvním jarním dnem na preventivní práci z domu. Snažme se však myšlenkově nastavit do pozitivního stavu, odhadujeme totiž, že následující situace ještě chvíli potrvá.

Pokud nastane řízená karanténa, vnímejte ji jako příležitost, ne jako vězení. Berte to tak, že budete mít prostor přijít s novými nápady, které mohou zlepšit vaše podnikání a až se celá situace zklidní, vy získáte konkurenční výhodu.

Teď je ta vhodná doba na sebevzdělávání a čtení zajímavých článků, přípravu na různé certifikace nebo sledování videí, jak správně vyvařit roušku.

Jste ve chvíli, kdy se můžete projevit, udat směr své týmové spolupráci a pokračovat v projektech i nadále. My máme jasno – u nás osobní schůzky nahradily skupinové hovory a video hovory se sdílenou obrazovkou – jedeme dál.

Máte myšlenku, která si zaslouží probrat? S tím vám můžeme poradit. Díky různorodým projektům, které jsme s našimi klienty již realizovali, dokážeme na nový projekt nahlížet z více úhlů. Jedná se například o IoT řešení, paperless řešení, interní skladové systémy a mnohá další. Potkejme se! Osobní schůzku vám sice nyní nenabídneme, ale můžete se sejít na online konzultaci s naším specialistou na mobilní a webové aplikace. Stačí pouze zanechat kontakt. V rámci konzultace proberete možnosti vašeho projektu a případné řešení na míru.

Jak zní odpověď na otázku položenou v nadpisu tohoto článku? V DAMI vyvíjíme za každého stavu! Přejeme vám pevné nervy a také hodně zdraví.