menu icon

visual triangle
Blog article image

Jmenuji se Mator... Auto-Mator! A budu pro Vás pracovat.

Pravděpodobně velké množství uživatelů, kteří zvolili pro pohon svého počítače operační systém OS X, ani netuší jaké možnosti nabízí. Je pravdou, že většina těchto uživatelů, bude patřit k základně značky Apple. Ale je jedno jestli máte MacBook Air, Pro, iMac, Mac Pro a nově i MacBook. OS X můžete nainstalovat i na jiná zařízení.

Mám OS X, co s tím?

Chci se hlavně podělit o osobní zkušenost a pomoct tak i někomu dalšímu. Komu? Těm, kteří řeší podobnou věc a nasměrovat je k tomu jak dělat věci jednoduše. Třeba právě Vám.

To byla zároveň jedna důležitá myšlenka, když jsem přešel na OS X - přemýšlet jednoduše. "Pokud chci něco udělat, jak by to udělal úplný blbec?". Smějete se? Smích přejde, opravdu tomu tak je. První zkušenost přišla, když jsem si založil svůj profil a přemýšlel, jak si do něho vložím vlastní fotografii. Hledal jsem stále nějaké tlačítko "přidat, nahrát", ale nemohl jsem ho najít. Byl jsem z toho zoufalý a říkal si jak primitivní systém to je, když si ani nemůžu změnit svého avatara!

Po úzkostných stavech mne napadla poslední možnost "já to tam prostě přetáhnu!". Přetál jsem požadovanou fotografii do kolečka, kde byl nějaký defaultní avatar a co se nestalo. Fotka byla na místě.

Je to primitivní příklad, ale spoustu věcí tady takhle prostě funguje. Chceš něco udělat? Tak to udělej jako největší pitomec.

Přešel týden a já s tím pořád neuměl, ale už jsem to začínal chápat. Do dvou týdnů jsem se kompletně přeučil a už bych nic jiného nechtěl - jo jako fakt nechtěl. Navíc s použitím gest, které podporuje MacBook je práce se systémem ještě lepší, rychlejší a tak trochu i zábavná.

Pracovní povinnosti a první problém byl na stole

Pokud jste přešli nebo zkoušíte OS X a používáte ho k práci. Jednou prostě dojdete k bodu, kdy vás systém doběhne.

Často pracuji s grafikou mobilních aplikací a když klientům zasílám ukázky hotové práce, dostanu od grafika "X" samostatných png. Když se pak jedná o rozsáhlou aplikaci, může se mi těchto obrazovek k ruce dostat až desítky.

Problém byl grafiku odesílat tak, aby v tom byl přehled a klient si mohl pohodlně projít celou aplikaci. A zároveň aby mě to stálo co nejméně času a nervů.

Nápad byl, ale jak na to?

Trklo by to asi každého, takže logický krok byl sloučit obrazovky do PDF. Logicky můžete vyhledat nějaký program "PNG to PDF". Takových programů pro Mac naleznete celkem spoustu, ale dostupné jsou jen v trial verzích a často za moc nestojí svým ovládáním.

Probuďte svého automatora

Co je to automator? Propracovaná utilita, která je schopná vám denně ušetřit klidně několik desítek minut času. V mém případě to, co bych dříve dělal více jak 10 minut. V automatoru udělám za vteřinu. Existuje něco rychlejšího? Ne. Jak se to dá zvládnout? Lehce.

Můžete si v automatoru zautomatizovat veškeré procesy, které se v systému nacházejí a to skutečně všechny procesy.

Chce to trochu cviku než pochopíte logiku, ale výsledky stojí za to.

Naprogramujte si automatické slučování do PDF

Jednou nastavíte a pak už se vezete. Tuto funkci nyní mohu kdykoliv použít jediným kliknutím a sloučit obrázky do nového PDF souboru, který se uloží na plochu. Je to pecka!

Nastavte si svůj automator, pro názornost přikládám tutoriál.

Staňte se reportérem díky mobilní aplikaci!
Staňte se reportérem díky mobilní aplikaci!

 

Staňte se reportérem díky mobilní aplikaci!
Staňte se reportérem díky mobilní aplikaci!