menu icon

visual triangle
Blog article image

Vývojáři radí: Jak hodnotit nabídky a na co si dát pozor při podpisu smlouvy

← Máme toho víc

 

Zvolit vhodného dodavatele softwarového řešení není jednoduché rozhodnutí. To platí především v případě, když takového dodavatele vybíráte poprvé.

V prvních dvou článcích jsme vám poskytli základní vhled do procesu vývoje mobilní aplikace a naznačili, jaké otázky by pro vás měly být klíčové. V poslední fázi se podíváme na to, jak se z nabídky může stát úspěšná spolupráce.

 

 

Vyhodnocení nabídek

Závěrečné vyhodnocení a rozhodování o vítězném dodavateli bude tou nejnáročnější částí. Pokud požadujete kvalitně odvedenou práci, nerozhodujte se pouze na základě ceny. 

Pravděpodobně získáte velmi rozdílné nabídky ve všech možných cenových hladinách. Pokud se setkáte s takovým rozsahem, stane se vám to nejčastěji v případě, kdy není zadání detailní nebo v něm jsou otevřené otázky. Vývojář si tímto jistí svá rizika přidáním rezervy projektu.

Zkušení programátoři stojí vývojové společnosti značnou část mzdových nákladů. Zároveň je potřeba si uvědomit, že i vedení procesů během projektů zabere podstatnou část nákladů. Právě procesy jsou to, po čem je dobré se dívat a ptát se, zajistí totiž hladký průběh projektu.

Metodika vedení projektu je na samostatný článek, nejčastěji se však můžete setkat s agilním přístupem a přístupem fix time - fix price. Agilní varianta je vhodná pro větší projekty, u kterých není z jakéhokoliv důvodu možné se zabývat detailním zadáním.

V neposlední řadě je potřeba dbát na osobní pocit, vývoj softwaru jakéhokoliv druhu vyžaduje četnou komunikaci a tak je důležité, aby se vám i s druhou stranou komunikovalo co nejlépe.

 

Uzavření spolupráce

Výběrem vítězného dodavatele práce teprve začíná. Základem je smlouva postavená pro konkrétní případ. Každý správný dodavatel by měl mít k dispozici svůj vzor, který je možné doladit právě pro danou spolupráci.

Smlouva by měla obsahovat domluvené ceny z nabídky, základní zadání (ideálně, když je dostupné, tak i detailní zadání) a specifikaci. Podstatnou částí je také harmonogram a platební podmínky.

Proces ladění smlouvy může zabrat zabrat jednotky dnů, je však důležitým krokem pro obě strany v celém průběhu projektu.

 

Podpořte svůj projekt mobilní aplikací

Téma zakázkového vývoje je velmi rozsáhlé a samotný proces se bude lišit případ od případu. Snažili jsme se však do našich článků vložit ty nejpodstatnější informace, se kterými se nejspíše setkáte.

Věříme, že máte bližší představu o tom, co všechno si připravit a na co myslet, než do procesu vývoje naskočíte. Rádi pomůžeme i s vaší vizí. Neváhejte, napište nám nebo na sebe zanechte kontakt a zahajte tím první krok ve zrodu vaší vlastní mobilní aplikace.

Přejeme vám úspěšné mobilní projekty.

 

 

← Máme toho víc