menu icon

visual triangle
Czech We are sorry, but the blog is currently available only in czech language.
Blog article image

DAMI komentář: Apple Keynote konference WWDC19

Apple na své Keynote konferenci WWDC19 představil nový operační systém iPadOS. Jak napovídá název samotný, jedná se o vlastní operační systém pro iPady.

Doposud měly iPady sdílený operační systém iOS s iPhony. V některých ohledech tato skutečnost byla pro iPad limitující a nevyužívala plný potenciál většího displeje a způsobu práce s tabletem.

Novinkou bude také upravený multitasking, který přináší řadu vylepšení. Ty představují například možnost připnutí widgetů na hlavní obrazovce nebo třeba split view, díky kterému bude možné pracovat i se dvěma okny stejných aplikací zároveň.

Demonstrace práce se dvěma okny. Zdroj: Apple live stream
 

V rámci iOS 13 dochází k několika vylepšením ve fotkách, zprávách nebo mapách a zároveň přichází s novým vzhledem - přivítejme dark mode! Apple se také chlubí tím, že spouštění aplikací bude rychlejší a odemykání telefonu pomocí Face ID až 2x rychlejší (za určitých podmínek samozřejmě). Těšíme se a uvidíme, co přinese praxe.

Dalších novinek je spousta a je zde patrné, jak se tablety začínají přibližovat klasickým notebookům. Příklad za všechny je možnost využití iPadu jako externího monitoru pro MacBook a jednodušší vývoj aplikací pro iPhone, iPad a MacBook.

 
iPhone kompatibilní s iOS 13 iPad kompatibilní s iPadOS 13 iPhone a iPad nekompatibilní s iOS 13
iPhone XS Max iPad Air 3 iPhone 5s
iPhone XS 2018 iPad Pro iPhone 6
iPhone XR 2017 iPad Pro iPhone 6 Plus
iPhone X 6th gen. iPad iPad Air
iPhone 8, 8 Plus 5th gen. iPad  
iPhone 7, 7 Plus iPad Air 2  
iPhone 6s, 6s Plus iPad mini 5  
iPhone SE iPad mini 4  
Podporovaná zařízení pro nový iOS 13. Zdroj: Apple.com
 

Všechny platformy Apple se v tomto směru propojují a nový MacOS Catalina začíná využívat potenciál a zkušenosti z mobilního systému iOS. U nás věříme, že tento trend bude pokračovat a těšíme se na další novinky i od ostatních výrobců.
 

Je jasno, macOS Catalina bude ke stažení na podzim tohoto roku jako update pro všechny MacBooky mid-2012 a novější. Zároveň se v podobném termínu můžete těšit na iOS 13.


A co na to naši vývojáři? Ti se radují, jelikož Apple v závěru prezentace představil jednu z největších změn pro vývojáře iOS aplikací za posledních několik let. Od první verze systému iOS totiž vývojáři pro tvorů layoutů aplikací využívali UIKit framework. Vzhledem k tomu, že tento framework vznikal před více něž 10 lety, je nyní řekněme poněkud nemoderní a vývojáře často zpomaluje. Apple na konferenci představil nový framework SwiftUI, který zastaralý UIKit kompletně nahradí a měl by vyřešit všechny jeho největší problémy.

 

Zdroj úvodního a náhledového obrázku: Apple.com live stream