menu icon

visual triangle
Czech We are sorry, but the blog is currently available only in czech language.
Blog article image

Vývojáři radí: Jak vybrat vhodného dodavatele mobilní aplikace

Zajímá mě víc →

 

 

Zvolit vhodného dodavatele softwarového řešení není jednoduché rozhodnutí. To platí především v případě, když takového dodavatele vybíráte poprvé.

V několika článcích se tematicky zaměříme na proces výběru dodavatele a uzavření spolupráce. Představené tipy a rady vám pomohou se lépe zorientovat v problematice zakázkového vývoje.

Nové znalosti využijete v případě, kdy chcete znát předpokládanou cenu řešení a nebo pokud pouze hledáte více informací.

 

 

Co vlastně hledám

V první řadě je potřeba si stanovit, co vlastně hledám a poptávám. Zde je několik otázek, na které si můžete sami odpovědět (doporučujeme se nad nimi zamyslet):

  • Potřebuji řešení na míru nebo mi bude dostačovat nějaké hotové řešení?
  • Jaký rozpočet mohu vyčlenit na vývoj aplikace?
  • Chci opravdu projekt řešit nebo se pouze informuji?
  • Předpokládá se dlouhodobé udržování a rozvíjení mobilní aplikace?
  • Mám k dispozici potřebné podklady?
  • Jak rychle chci mít řešení hotové?

 

Odhady tvrdí, že v roce 2022 v ČR bude 7,22 milionu uživatelů, kteří používají chytrá mobilní zařízení. Každý rok tak přibude více jak 200 000 nových uživatelů pracujících s mobilními aplikacemi. Statistika pouze podtrhuje atraktivitu trhu." Zdroj: statista.com

 

Kvalitní vytipování

Ve chvíli, kdy máte v jednotlivých otázkách jasno, můžete se pustit do vytipování několika dodavatelů. Doporučujeme vám oslovit 5-7 dodavatelů, kteří budou odpovídat vašim potřebám, ty můžete identifikovat právě z předchozích otázek.

Při výběru dodavatele je vhodné se držet základních aspektů:

  • Jak dlouho je společnost na trhu? - Pokud firma již nějakou dobu funguje, nejspíš bude mít za sebou řadu projektů a to se dost pravděpodobně odrazí na kvalitě a přístupu k projektu. Je tedy na místě podívat se na reference dané společnosti.
     
  • Jak je společnost velká? - Je příhodné se zajímat o velikost společnosti - jedná se o "one man show" nebo větší tým? Vývoj vyžaduje role s vlastní specializací, je tedy vhodné, když jsou tyto role rozděleny mezi kompetentní členy týmu.
     
  • Jedná se o vývojáře nebo agenturu? - V mnoha případech se stává, že agentura pouze přeprodává služby vývojářských týmů. Může zde docházet k nedorozuměním při zadávání a prodlevách v komunikaci.
     
  • Jsou ochotni vidět se osobně? - Přestože nám dnešní doba umožňuje vzdálené schůzky v online světě. Na samém začátku projektu je nejlepší se potkat osobně a říct si vše potřebné. Osobním kontaktem si také uděláte lepší obrázek o celé společnosti.

Když už máte představu o tom, jaké dodavatele (v první fázi jich může být klidně více) zvolíte, je dobré vědět, jaká řešení mi nejspíše budou nabízet a co to obnáší.

Níže popisujeme několik možností, se kterými se při tvorbě mobilní aplikace můžete setkat.
 

ZAVOLEJTE SI S ODBORNÍKY


Vývojová řešení

Řešení na míru

Takové řešení volíte v případě, kdy máte specifické požadavky. Ty mohou být jak z pohledu funkcí, pro které neexistuje univerzální řešení, tak z pohledu propojení s dalšími systémy a zdroji dat.

Je potřeba se připravit na to, že řešení na míru bude finančně nákladnější. Je nutné totiž zajistit nejen samotné programovací práce, ale především je žádoucí zajistit tu nejdůležitější část celého projektu, kterou je kvalitní příprava.

Bez přípravy, analytických a návrhových prací je projekt ve většině případů odsouzen k nezdaru. Může tak dojít k nedodržení termínu zhotovení prací nebo neodpovídajícím funkcím. Hledejte proto především takové dodavatele, kteří vás vyzpovídají a nabídnou konzultační, analytické, návrhové práce a ochotně vás provedou celým procesem.

 

Krabicové (hotové) řešení

Jedná se o specificky koncipovaná řešení, která se mohou soustředit na určitá odvětví a případy použití. V případě mobilních aplikací se může jednat o jednoduché aplikace ve formě firemní vizitky a představení služeb, objednávkové i rezervační systémy apod.

Taková řešení doporučujeme zvolit v případě, že bude z větší části odpovídat vašim potřebám. Můžete narazit na drobné odlišnosti či funkce, které nevyužijete, i přesto se však toto řešení vyplatí.

Ve výsledku bude totiž takové řešení stát podstatně méně než to zpracované na míru. Později, pokud k tomu bude příhodná situace, můžete přejít na zhotovení řešení na míru.

 

Věděli jste, že začátkem roku 2019 v České republice používalo 65% lidí svůj chytrý mobilní telefon a 98% lidí vlastní nějaký mobilní telefon." Zdroj: Hootsuite

 

Nativní vývoj vs. hybridní

Představuje velmi zajímavé téma a v oblasti vývoje mobilních aplikací i poměrně kontroverzní. Obě oblasti mají své výhody a zároveň i nevýhody.

Nativní vývoj znamená, že je software tvořen v programovacím jazyce, který určil vývojář mobilní platformy. Při nativním vývoji mobilní aplikace pro iPhone je využíván operační systém iOS, jehož programovacím jazykem je SWIFT. Při nativním vývoji mobilní aplikace pro Android je využíván programovací jazyk Java případně modernější Kotlin.

  • K nevýhodám nativního vývoje patří vyšší cena, kdy pro dva operační systémy je potřeba dvou programátorů, kteří znají nativní programovací jazyk.
  • K výhodám však patří jednoznačně dlouhodobá udržitelnost, podpora od tvůrců operačních systémů a lepší provázanost s operačním systémem včetně využití hardwarových prvků zařízení.
  • Nativní vývoj se hodí především pro dlouhodobé projekty a projekty s vyšším počtem uživatelů nebo složitějšími funkcemi.

Nenativní vývoj znamená opak nativního vývoje. Častokrát se jedná o vývoj na univerzální platformě, která má vlastní programovací jazyk. V rámci takového programování je pak možné vytvořit jednotně aplikaci pro oba operační systémy zároveň.

  • Nenativní vývoj si získává oblibu především v nižší ceně za obě platformy a s tím spojenou rychlost programování.
  • Nenativní vývoj se hodí pro dočasné projekty, které neočekávají dlouhodobost projektu a obsahuje jednoduché funkce.

 

Připraveni na další dávku?

V první části jsme se vám snažili naznačit, nad čím se zamýšlet ještě před tím, než vůbec někoho oslovíte v oblasti zakázkového vývoje.

Je toho však ještě daleko více a pokud budete mít zájem, rádi vám poskytneme další informace a podělíme se o naše zkušenosti. Napište nám nebo na sebe zanechte kontakt.

Zajímá vás, jak správně zaslat zadání a na kolik může vývoj přijít?

 

Chci vědět víc →