menu icon

visual triangle
Blog article image

Apple od iOS 13 uvede revoluční způsob přihlašování a ochrany soukromí

Apple letos na WWDC 2019 co do novinek opravdu perlil a představil mnoho vylepšení. Pojďme si blíže představit jednu z těch, která se dotkne všech vývojářů a majitelů iOS aplikací.

Apple Sign In je nový bezpečnostní nástroj společnosti Apple a na podzim 2019 ji uvede do své nové verze iOS 13.

Jednoduše řečeno se jedná o doplnění známých tlačítek pro přihlášení do webů a mobilních aplikací, kterou aktuálně nabízí například Facebook a Google. Novinkou s názvem Apple Sign In bude od podzimu představovat třetí možnost přihlášení, se kterou jablečný gigant slibuje uživatelům více bezpečí v ochraně osobních údajů.


Známé přihlášení za pomocí sociálních sítí. Zdroj: Apple.com live stream

 

Problémem stávajícího přihlašování pomocí Facebook nebo Google je, že si služby mezi sebou mohou předávat informace o uživateli. Ten poté nemá kontrolu nad tím, jaké údaje o něm web nebo aplikace, do které se přihlašuje, získá.

Apple s tím přichází v tu nejvhodnější dobu, kdy online světem rezonuje téma osobních údajů a jejich zneužítí se děje stále častěji. Máme ještě v paměti úniky dat uživatelů Facebooku a jejich pravděpodobné zneužití pro politické kampaně. Pokud nevíte o čem je řeč, tady si uděláte představu.

Kdy dojde ke zveřejnění nového iOS 13 a jaká budou podporovaná zařízení se dočtete v komentáři k WWDC19.

 

Sign In od Apple bude povinný pro všechny iOS mobilní aplikace a tak se na to vývojáři a majitelé mobilních aplikací musí připravit. V případě, kdy vaše mobilní aplikace obsahuje možnost registrace a přihlášení v iOS verzi této aplikace, budete muset povinně přidat přihlášení za pomocí Apple Sign In. V opačném případě vám Apple neschválí nový update aplikace.

Jak to bude fungovat?

V kompatibilních aplikacích a webových stránkách se pro uživatele objeví možnost přihlášení pomocí Apple. Pro přihlášení bude využito Apple ID oproti emailu, který vyžadují zmíněné přihlašovací služby. Toto Apple ID bude anonymizované a nebude se jednat o vámi používaný email. Navíc vám Apple Sign In nabídne možnosti výběru, které osobní údaje chcete předat službě, do které se registrujete.


Ukázka šifrovaného Apple ID a funkce Sign In with Apple, Zdroj: Apple.com live stream

 

Apple si slibuje odstínit uživatele od sledování jejich digitální stopy a přinese větší transparentnost v předávaných informacích. Sign In bude součástí iOS 13 a fungovat bude také v Apple Watch a MacBook.

Z hlediska soukromí je to tak od Apple určitě krok kupředu. Minimálně samotná možnost výběru, které údaje chce uživatel předat dál, mohou sloužit jako určitá osvěta v oblasti osobních informací. Předpokládáme, že do budoucna se i další společnosti budou inspirovat a tématu soukromí svých uživatelů budou přikládat vyšší prioritu než doposud.

 

Zdroj úvodního a náhledového obrázku: Apple.com live stream