menu icon

visual triangle
Czech We are sorry, but the blog is currently available only in czech language.
Blog article image

Vývojáři radí: Jak zaslat zadání, zjistit rozpočet a termín

← pěkně od začátku poslední rada→

 

Zvolit vhodného dodavatele softwarového řešení není jednoduché rozhodnutí. To platí především v případě, když takového dodavatele vybíráte poprvé.

Předchozí kapitola naznačila otázky, které je vhodné si položit ještě před tím, než dojde k oslovování jednotlivých dodavatelů. Zároveň jsme představili možnosti vývojových řešení. Aktuálně se podíváme na zadání a jak ho správně připravit.

 

 

Jak připravit zadání?

Každá společnost bude vyžadovat odlišnou úroveň zadávací dokumentace. Ta slouží k popisu požadovaného díla a nemusí být často detailně zpracovaná.

Kvalitní zadání na druhou stranu ušetří čas vám i oslovenému dodavateli. Získáte tedy rychlejší odpověď a porovnání nabídek pro vás bude jednodušší.

Co by mělo ideální zadání obsahovat:

  • Byznys popis, požadavky a cíle
  • Identifikace základních funkcí včetně jejich popisu
  • Případný náčrt jednotlivých obrazovek s představou (může být rukou)
  • Za předpokladu poptávky včetně grafického designu i váš logomanuál
  • V případě propojení s vaším systémem i popis API metod
  • Kontaktní údaje odpovědné osoby
  • Může pomoci i ukázka podobné aplikace. Nemusí se jednat o věrnou kopii, ale o aplikaci, na které se dá reprezentovat určitý přístup k funkcím.

Absence technických informací a požadavků by rozhodně neměla být překážkou v přípravě alespoň odhadované nabídky.

Zkušený dodavatel vás dokáže s technickými náležitostmi seznámit srozumitelným způsobem a navrhne nejvhodnější řešení programovacího jazyka a  podpůrných technologií.

Čím více informací jste schopni dodavateli poskytnout, tím přesnější první nabídku získáte. Pokud budou některé materiály chybět, dodavatel vám může zaslat předpokládanou cenu, která se však může výrazně lišit.

Ze své pozice si v takovém případě musí (dodavatel) připravit určitý prostor pro rizika způsobená chybějícími nebo nejasnými podklady.

 

Zadejte poptávku

 

Tvorba softwaru se dá přirovnat stavbě domu. Nedopadne to dobře, když podceníte přípravu.

 

Rozpočet aneb kolik mě to bude stát?

Připravte se na to, že softwarové řešení na zakázku nebude levnou záležitostí. Celková cena se vždy odvíjí od požadovaných funkcí, jejich náročnosti, propojením s dalšími systémy a mnoho dalších faktorů.

Dodavatel vám může poskytnout orientační cenu, která se však může lišit. Vždy je vhodné provést konzultace a projektovou analýzu. Ta dokáže odhalit celkovou náročnost a pomůže vám lépe vidět souvislosti projektu.

Ceny vývoje mobilních aplikací se budou také lišit dodavatel od dodavatele. Řádově však taková řešení mohou stát stovky tisíc korun.

Zajímat se můžete o cenu za MD (Man Day = 1 pracovní den), ty se pohybují od 6 000 Kč do 12 000 Kč bez DPH.

 

Pokud vás zajímá kolik by u nás stál vývoj vaší aplikace a  jaká je naše sazba za MD.
 

ZEPTEJTE SE ODBORNÍKŮ

 

Kolik času to zabere?

Je dobré si stanovit určitý termín a vždy je nutné ho konzultovat s dodavatelem. Některé funkce mohou být technicky náročné, i když se z pohledu uživatele jeví jako jednoduché.

Zkušený dodavatel vás seznámí s termínem, který bude potřebný pro vývoj vašeho projektu a upozorní vás také na případné komplikace nebo zdržení, která mohou nastat.

Doba vývoje bude záviset na vašich požadavcích, funkcích a jejich náročnosti. V průměru může tvorba softwarového řešení na míru zabrat několik měsíců.

 

Potřebujete poradit?

Druhá část nabídla pohled na jednotlivé body, které by mělo správné zadání obsahovat a byl představen často používaný pojem Man Day.

Je toho však daleko více a pokud budete mít zájem, rádi vám poskytneme další informace a podělíme se o naše zkušenosti. Napište nám nebo na sebe zanechte kontakt.

Už přemýšlíte nad tím, pro jakou nabídku se rozhodnout?

 

← pěkně od začátku poslední rada→